Friday, April 16, 2010

lost something most important .. ~

lame daa aku x update blog nii .. bnyk daa bnde yang blaku .. n kt cni ak nk cite bnde yang paling penting + cedih yang berlaku kt aku n family aku .. ; abah da pegi ..

tanggal 6hb april 2010 ,, aku xkan lupe tarikh keramat ni .. abah meninggal dunia sbb sakit .. kuman lam darah .. lame da abah sakit .. start demam-kebah dri bulan 11 haritu lg .. tp abah bertahan .. ~

sehari sblom tu .. aku da xsdap ati .. balik ostel dr skola ak rse bdebar .. mmg betol pn .. balik2 tu ak dpt mcg dr kacik "dik , abh da tenat tu . nk g hspital x ?kacik g amek" .. aku rse jantung aku jatuh tegolek masuk bwah katil dah mse tu .. aku terduduk .. ak terus call mama .. mama kate " da oke daa .. td je lelah jup .. abah da pndah wad .. turun wad .. " aku tnye ,, " turun wad oke ke wad xoke ?" mama kate ,, "turun wad rngan laa " .. skrg bru ak paham .. mama kate 'wad ringan' actly wad yang da tenat .. mama jz xnk aku bimbang n then stress .. aku xpham ppe mse tu .. ak ingat makin oke .. aku pn mcg kt kacik .. aku ckp ,, "xpelaa .. adik ade class ni .. xpyh laa mai .. "
then aku pegi class petang tu ngan rase bdebarnye ..

petang tuu ak call mama .. mama kate ,, "tade pape .. adik jgn bimbang laa .. jangan pk sangat .. mama ade .. adik kne redha .. pape jd pn adik kne redha .. " aku rse aku makin paham .. ntah knape ak rse mase tu waktu da sampai hujung .. tp aku tataw wktu pe .. emm .. ak xtahan then aku nanges .. mse nk pegi musalla wktu mghrib tu aku gado ngan kawan aku pasal hal kecik gyle .. ak tatau npe aku rse hangin .. aku teringat kt abah n mama .. aku lari naek dorm mse pkcik guard da nk kunci grill .. ak cek fon tkot ade mcg .. aku xsedap ati gile2 mse tu .. aku call mama bnyk kali .. tp xangkat .. ~

kt skola ,, mse bm ak ngantok ya amat .. abes mse bm tu ak lapar gyle .. ak ajak laa teman2 ku pegi kntin nk beli makanan ke hape .. tbe2 ayu [budak clas aku] lari2 kt aku n ckp "tyah ,, kak mg mai . ada kematian " ..mse tu ,, otomatik kaki aku sejuk beku .. aku rse cam nak jatuh .. tp aku jd blurr + xcaye .. ak pn senyap n ak lari pegi kt class .. ak nmpk kacik n kekjah [kakak aku] ngah tggu dpan clas ak dgn mate yang merah .. aku mula paham .. aku senyap je .. aku ambik beg n trus kuar .. then kacik bitau .. "abah takde kol 12.30 td .. cpt laa g balik ostel ambik fon " .. aku senyap je .. kacik suh aku lari .. aku blurr lg .. kuar dr pntu pgr skola ,, aku rse air mate aku jatuh ,, aku tgok apih [ abg ipar ] n bidin [ abg aku ] ngah tggu kt luar .. ak start lari2 balik ostel .. aku lemas ,, aku rse rimas gyle2 .. then aku campak beg skola aku yang agak berat tu tepi jln .. aku tak peduli dah .. aku cdih gyle .. aku lari balik ostel sambil nanges n sebut " abah .. abah .. " n aku pk betol ke abah xde ?? npe abah tinggal adik bah ? ..sesampai aku kat kete ,, bidin tepuk2 bahu aku .. aku nanges kuat gy;e smpai terhenjut2 bahu ak .. maaf bah ,, adik xleh tahan ..

smpai kt hospital ,, aku pelok mama .. aku tgok abah dah dikafankan oleh pihak hsptl wt sementara .. aku sedih .. aku nk tgok abah .. aku bce yasin dcc abah .. aku xtau betul ke x apa yang aku bce .. aku bce smbil2 aku nanges .. aku tengok mata mama merah .. aku lagi laa cedih .. mama dtg pelok n tenangkan aku .. ~ mse nk bwk balik abah kt umah .. aku n kacik n apih naek kete blik umah .. kekjah n bidin n mama naek van jenazah while kakak n abe yus naek kete balik umah .. lam kete tu aku rse xsdap bdan ya amat .. aku muntah2 tp xkuar pe pon .. aku nanges lagi .. ~

proses memandi , mengafan n mnyembahyangkn jenazah djlnkan lpas asar .. lpas abah 'mandi' ,,aku n family dberi peluang untuk menatap abah wat kali terakhir .. aku tahan nanges sbb org kate xleh jatuh air mata kt abah .. aku cium dua2 pp abah n dahi abah .. lpas tu aku dah xtahan .. aku nanges muke cam org gile .. sukati laa org nk kate hape .. ~

aku sgt sedih ya allah .. tolong ampunkan dosa abah ,, tmptkan abah d kalangan org yang soleh .. aku sayang abah sangat3 .. aku sangat sedih sbb aku masih memerlukan abah .. bayangkanlah .. aku anak bongsu .. bru 15taon aku dpt brmnje2 ngan abah ,, ckp ngan abah .. gurau ngan abah .. raye ngan abah .. aku terkilan sebab aku nak abah tengok result pmr aku .. sedih gile .. aku nk abah jadik wali nnti aku kawen .. n paling sedih ,, aku nk raye ngan abah .. aku nk tgok gaya abah jalan balik dari surau ngan kaen serban atas bahu .. aku nk dengar abah takbir .. abah ngaji .. abah nyanyi .. aku nk smyg jemaah ngan abah .. aku nk gurau ngan abah .. aku nk abah ambik aku dri hostel time mggu balek .. aku nk outing ngan abah mcm last year .. aku nak sume tu .. tp ape boleh buat .. aku n family hanye mmpu bce yasin tok abah n mendoakan abah tenang kt sane .. kasih sayang allah melebihi segala2nya .. aku redha .. aku redha ya allah .. Al - Fatihah buat abah .. bah ,, adik sayang abah sgt3 .. ~~ T_____T


........................................................................................

~ abah segak bergaye mase kat konvo bidin .. rindu abah yang ni .. ~



p/s ; hargailah n sayangilah ibu bape kite sementara mereka masih ada .. ~ salam ..

10 comment (s):

alia said...

be strong..T_T
ak ado..saing2 ado..

atia™ said...

hoho .. thnks syg .. ~
=]]

mcjust.lol said...

sedihhhhhhhh........ ='(((((((((((((

JAY said...

saba yea dik....:)

atia™ said...

bujah ; adik pn sedeh .. nk abah .. =[[

buden ; emmm .. ngah dok try saba neh .. puhh2 .. din pn saba gok .. T____T

efa fairuz said...

sedih bace entry mu ni dik T_T tsskkk..

atia™ said...

ouhh .. itulah kenyataannye .. ~~ T__T

Mimi ! said...

i cried a lot, you noe?
i'm sorry for you :(

fathiyyahISMAIL said...

yeah sgt sedih +_+

thanks babe . :)

love ain XOXO said...

be strong honey :) im always by your side :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Deadly-Right-Truly by Fathiyyah Ismail. TY^^