Saturday, December 18, 2010

Jangan makan ketika bercakap.

 assalamualaikum . 


yee aku tau . aku sedang ditertawakan . sepatutnya ialah Jangan Bercakap Ketika Makan . seriously silap taip  . duhh .


ada yang tak tau adab makan ? salah satu drpd adab nya ialah jangan bercakap . bercakap ketika makan boleh memudaratkan diri sendiri dan orang disekitar kerana :


1. Tersedak

yea . cuba kalau korang tengah makan . then cakap2, bual2, gelak2 . tiba tiba , terbatuk2 dan sukar untuk bernafas . kemungkinan untuk korang memuntahkan balik makanan tersebut adalah sangat tinggi .  


2. Tercekik 

hadeh . kalau korang tengah makan ikan keli ke , ikan haruan ke , ikan pari ke , ikan duyung ke . then tercekik tulang2 ikan tersebut . ataupun mungkin tulang ayam . sangat berbahaya dan boleh membawa anda ke hospital . 


3. Sangat tidak sopan 

anda diundang ke rumah makbapak gf/bf anda untuk makan malam dan sesi suai kenal mesra . parents gf/bf anda yang sudah jatuh berkenan dengan anda akan reject anda serta merta sewaktu makan bersama sama . 


4. Tersembur 

anda sedang lepak di sebuah restoran / kedai / warung  bersama rakan2 satu sekolah anda . terlalu banyak perkara yang ingin dibualkan . mungkin anda terlalu excited untuk bercerita dan merasakan masa anda akan terbuang sewaktu anda makan . jadi , anda teruskan bercerita even anda sedang mengunyah makanan . tanpa anda sedari , pinggan rakan anda di sebelah sudah penuh dengan makanan yang sepatutnya berada dalam mulut anda . yaa sangat memudaratkan orang lain . +_+ 


thats for makan . how about minum air ? 


aku seorang budak belasan tahun yang susah nak minum air (plain water) . samaada air belum dimasak atau aku tak ingat nak minum . (ada jugak budak spesis ni) . and masa minum air pun tak boleh bercakap jugak . and and .. 

v
v
v
v



tolong jangan sergah / buat lawak  time aku tengah minum air 


betul tak kacik and kekjah ? grrr ! 

5 comment (s):

Haa Fakihah said...

dammit! kau perli aku. agagagagaga.

fathiyyahISMAIL said...

muahaha . abis basah lantai kt dapur ! :D

efa fairuz said...

hahhaa.. kacik, mende je yang die tak sergah.. aritu wak lolok nok tohok paih kot nelo dapor..beci!


weh adik, kakak tag join contest! join2!!

fathiyyahISMAIL said...

haha . kakak kalut mbe maso tuh xD


adik xdok baju oren ! +_+

Haa Fakihah said...

hahaha mu igt ag kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Deadly-Right-Truly by Fathiyyah Ismail. TY^^