Tuesday, February 1, 2011

Pilihlah Nama Yang Baik.

 assalamualaikum .

aku perasan , or mybe TERperasan laah kott . budak2 zaman sekarang ni nama nak sodapp2 . slalu nak ber'curlastt' gittew . nama canggih2 , maksud nye ade ke tak ? kalau ada maksud , elok ke tak maksud nya ? kalau elok bagus lah . KALAU lahh tak elok , bukan salah budak itu lahh kan . takkan baby nak letak nama sendiri =.=" 


actly , nama mempunyai kesan psikologi ke atas peribadi someone itu . keseluruhan peribadinya terdapat di bawah bayangan makna namanya . plus , mstilaah kita suka dengar nama yang sedap didengar kan . tapi kena berhati2lahh (nak pilih nama anak nanti .hoho) .



antara kriteria2 yang diperlukan (yg baik) : 

- mengandungi salah satu drpd nama2 Allah swt . dimulakan dgn prkataan yg mnunjukkan ketaatan kpdNya spt Abdullah , Abdul Rahman , Abdul Ghafur :) 

- dipilih drpd nama2 Nabi dan Rasul , contohnya Ibrahim , Yaakub , Adam , Muhammad , Ismail :) 

- diambil drpd nama org2 alim spt Umar , Farook , Ali ,  Usman , Maryam :) 

- mencerminkan nilai Islam dan pemikiran ibu bapanya . contohnya , Islam sekarang tgah mundur , anak2 patut diberi nama yg menggambarkan seorang pahlawan (wahh3!) dgn harapan mereka akan menjadi spt pahlawan2 yang pernah diberi nama spt Tariq dan Salahuddin

- nama yg menunjukkan perangai yang elok spt ,
  : Said - bernasib baik dan taat 
  : Shafiq - baik hati 
  : Sharif - mulia :) 




next , nama2 yang perlu dielakkan sbb mksudnya tak baik .

- nama ni melanggar ajaran Islam 
  : Abdul Rasul - hamba Rasul 

- nama yg menunjukkan amalan tak baik and ada pengaruh bkn Islam 
  : Robert atau Johnny

- makna tak baik 
  : Aasia - pembuat dosa 
  : Harb - perang .

- nama yang paling buruk ! 
  : Shahan Shah dan Malukul Malik yang bermaksud maharaja.




so , be careful lahh time nak pilih2 nama utk anak2 tu (aku belum lagi) . even nak nama yang sedap pun , jangan lahh pakai hentam keromo jehh . pastikan nama2 tu punya maksud yang baik . kalau tak tau , refer lahh kat org2 yang lebih berpengetahuan or buku2 tentang nama2 yang baik :) 


entry ni sbg panduan je okeh . kalau taknak ikut , bukan salah aku :p 

source : buku Pengajaran Ummah kat umah aku xD 


1 comment (s):

Jose Ramon Santana Vazquez said...

...traigo
sangre
de
la
tarde
herida
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION


CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...




ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

José
Ramón...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Deadly-Right-Truly by Fathiyyah Ismail. TY^^