Monday, March 14, 2011

Kenapa Aku Tak Suka Smoker.

assalamualaikum .


ada kenal benda ni ? kalau tak kenal sila menyorok bawah meja . accely , aku tak berapa nak suka la dgn org yang smoking . kalau nk buat bf or bakal suami nanti aku tua2 sikit nanti , memang aku reject la kalau smoking . hehh . dah macam nak bagi ciri2 lelaki idaman pulak . bukan okeh . aku nak list benda2 yang tak elok psl smoking nih . mesti ada yg kata , "alah aku pun tau la knpa . macam la aku tak belajar sivik kat sekolah " . ahh tak kire . aku nak tulis jugak xD


ready ? here we go :) 

#1 pendek umur
 - dah nama pun membahayakan kesihatan . mestila berisiko untuk dpt bnyk penyakit berbahaya . taknak la nanti tengah tengok wayang , tiba2 pkwe aku (contoh) batuk2 tak henti2 . sakit lah kan . pastu mesti aku kena hantar dia pergi hospital kan . susahkan aku je . hah , kata blaja sivik kat sekolah ? knp smoking jugak ? +_+


#2 membazir
 - duit , tenaga , angin dalam perut . ahahh . ingat murah ke benda tu . bukan gula je naik harga tau . dushh2 . lebih baik dia blanje aku aiskrim ke , mcD ke drpd beli benda tu utk rosakkan diri sndiri .at least kenyang jugak perut aku ahahh :D 



#3 melemaskan
- smoking mestilah keluar asap . bukannye asap warna warni atau keluar pelangi . tp asap yg ada macam2 jenis benda tak elok . hah ckp apa yang kau nak . semua ada . sistem pernafasan aku ni bukannye evrytime nak smooth . kadang2 mesti jam jugak . masa f1-f2 family aku ade bukak cc kat depan rumah . evrytime balik umah aku lah yg mnjdi makcik jaga cc tu . boleh masuk poket aku sekali kan hehehh . and and and , ramai laa yang datang sekali bergerabak2 datang nak tengok aku . tak kesah la nak dtg bpe ramai pun tapi ada jugak yg smbil2 tggu orang tu dia smoking . aku tak tau la diorang tu buta huruf ke apa sbb dh penuh aku tempek tempek poster NO SMOKING sekeliling cc tu . aku yang jadik mangsa . lemas weh ! +_+

*muntah +_+

#4 huduh!
- ahahh . yang ni paling geli oooii ~ sesetengah (bukan semua lah) org yang kuat really2 kuat smoking ni memang huduh . tau huduh ? hodoh la . buruk . sekali tengok macam org duk tepi jalan je . dh la serabut serabai je nampak . lagi , gigi pun rosak jadi macam gg belalang . kalah budak tadika suka makan gula2 . plus lagik , bibir jadik hitam dh macam black metal je . yang pandai jaga kebersihan tu ada laa jugak bagus nye takde la nampak geli pun . macam orang biase je . kdg2 tak boleh nak detect manusia tu smoker xD


#5 merosakkan keturunan
- selalunya , anak2 akan menjadikan ibubapa sbg idola mereka sejak dari kecil lagi . so , bila tengok bapak dia smoking , tak mustahil la anak itu akan ikut perangai bapak dia . (bukan semua la) . bila budak yang ikut perangai bapak dia tadi dah ada anak pulak , anak dia pulak ikut perangai dia . dan begitu lah seterusnya . bila benda ni berlaku , bila laah golongan smoker ni nak pupus ? 

hah , kata pergi sekolah . takkan tak boleh nak pikir ? 


come on la , aku tau la aku ni budak sekolah . sapa la nk dgr aku ckp kan . ahahh . but please la . tau la zaman dah maju , pun ada sekarang ni budak2 skolah rendah pun dh ada yang smoking . tu bukan maju tu bongok . ingat stylo ke budak sekolah hisap rokok ? s-t-u-p-i-g  :p 

cikgu AddMaths aku cakap orang yang ada calculator dalam poket ialah orang yang paling bergaya :D 


ada lagi aku pernah dgr alasan certain2 manusia ni yg smoking bila tension . hell-O . baik bunuh diri je terus . lebih kurang je tu smoking pun macam bunuh diri jugak . taraotakka ? ahahh  :p 


okeylah , so sape2 nak jadik future husband aku , pls lah .
AKU TAKNAK JADIK PEROKOK PASIF ! 




xtau perokok pasif tu apa ? tu lah , masa skolah rendah dulu taknak masuk kuiz kesihatan :p 


8 comment (s):

faa rosli sulaiman said...

nak taw info?:

-bg org indon, kalo x merokok, maknanya lelaki tu x maskulin...

--so jgn kapel ngan indon..!

hehhehehehe

fathiyyahISMAIL said...

wwaahh ! haha . bod*h ! xD

xminat lah org indon :p


*thx info :)

youhazreenda said...

yess...sis pn ckup tk suka smokers..if de smokers time melepak mkn kt mane2,mst ubh tmpt laen.tk tahan bau rokok.hehe

syafiqashafie said...

menyusahkn org lain jek perokok2 ni...kalu die nak mati, g la mati sowg2..uhhu

fathiyyahISMAIL said...

sis reen : yup . lemas kan . dh la asap busuk . hee :D

fathiyyahISMAIL said...

syafiqashafie : haha . betul tu . nak ajak org lain mati skali ke ape +_+

Sca Ndx said...

saya tak merokok saya ok. hee

fathiyyahISMAIL said...

sca : haha good good :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Deadly-Right-Truly by Fathiyyah Ismail. TY^^