Thursday, December 15, 2011

Bukan Saja Sedap Tapi Banyak Khasiat.

assalamualaikum.

pernah makan buah naga? buah naga ni xdela famous amos sangat macam buah apple, anggur, or betik. tapi aku suka buah ni. sedap. manis and ada rasa masam sikit2. adoi lama tak makan buah naga T__T

Cara makan: belah dua then korek ngan sudu ^^

buah naga ni sebenarnya spesies kaktus. nasib baik takde duri2 je. kalau tak susah la nak makan. ada yang isi merah dan putih. yang merah tu mahal sikit kut. plus, buah naga ni banyak khasiat tau. yang merah tu laa lebih banyak khasiat. boleh mencegah penyakit dan mengurangkan kadar kolestrol. boleh laa diamalkan untuk mereka yang nak menjaga badan. ehehh. 

Dragonfruit dessert T_T
1. buah naga kaya dengan pelbagai zat vitamin dan mineral yang boleh membantu meningkatkan daya tahan dan mengurangkan metabolisma dalam badan manusia.

2. baik untuk sistem penghadaman dan peredaran darah.

3. boleh mengurangkan tekanan emosi dan meneutralkan toksik dalam darah.

4. membantu mencegah kanser usus

5. mencegah kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah dan pada masa sama menurunkan kadar lemak dalam badan

6. mengandungi protein yang mampu mengurangkan metabolisma badan dan menjaga kesihatan jantung.

7. mengandungi zat besi untuk menambah darah
8. mengandungi vitamin C (menambah kelicinan, kehalusan kulit serta mencegah jerawat).

Salad buah naga. sedapnyaaa T_T

gmbr yang isi putih je aku ambik. yang isi merah tak nampak heaven sgt. hee

memang sihat laa kalau selalu makan buah naga. dah laa sedap, banyak khasiat pulak tu. ^^

1 comment (s):

Atiqah Zakaria said...

Lama tak makan nagaaa. Ehh makan buah nagaaa. Hehehe. Nyum! Memang berkhasiattt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Deadly-Right-Truly by Fathiyyah Ismail. TY^^